Šefica kuhinje je...
Alisa
Blog
ponedjeljak, listopad 22, 2007
Eto mene malo... Zahladilo je pa ćemo više vremena provoditi za štednjakom. No to ne znači da se preko ljeta nije kuhalo. Dapače... otkriveni su neki savršeni recepti, ali o tom potom.

Danas ćemo malo o zelju na paradajzu. Mislim da je to ono što ljudi zovu i prisiljenim zeljem (premda nikad nisam shvatila na što ga prisiljavaju).

Moja prva sjećanja vezana uz zelje na paradajzu potječu od mog dede. On bi to često znao kuhati. I ja sam to voljela. Ali bez kim(l)a. Zato taj dio prepuštam svakom da izabere za sebe…

A ono što me nedavno motiviralo da napravim upravo zelje na paradajzu bio je pronalazak stare gusane posude (tzv. rajngle) koju nisam vidjela par desetaka godina, a slučajno sam je otkrila u maminom podrumu. Ta je posuda u mojoj familiji legendarna jerbo se u njoj pohalo meso, pržili su se "mišeki", kuhalo se zelje na paradajzu… Bez adekvatne posude, znači, nije bilo moguće napraviti dobru hranu. A da bi recept bio što precizniji, nije mi bilo teško dignuti pozadinu i skoknuti do kuhinje da premjerim posudu… promjer 22,5 cm, dubina 8,5 cm. Savršeno. Sad možemo početi.

SASTOJCI
glavica zelja (iliti kupusa) od cca 1 kg
1 glavica luka
1,5 žlica oštrog brašna
1/2 l pasirane rajčice/paradajza (može i koncentrat)
malo soli
kumin (iliti kim) – mljeveni ili sjemenke
malo ulja

PRIPREMA
Narezati glavicu zelja sto tanje. Sitno (!) isjeckati glavicu luka.

Na malo ulja (ja koristim, premda sam to možda već negdje ranije spomenula, "žuto" Bertollijevo maslinovo ulje za kuhanje sastava: 95% rafiniranog maslinovog ulja i 5% djevičanskog maslinovog ulja) popržiti luk (ne moram naglašavati da ne smije zagorjeti).
Dodati nasjeckano zelje. Dinstati desetak minuta (dok zelje ne počne ispuštati dušu, dok ne postane staklasto).
Maknuti s vatre i dodati žlicu i pol oštrog brašna. Dobro promiješati. Zaliti pasiranom rajčicom i vodom ili zaliti vodom i dodati koncentrat rajčice (toliko da zelje bude pokriveno, odnosno - ovisi o tome volite li gušće ili rjeđe). Koliko rajčice? Eh… recimo… tetrapaka stavim pola, a koncentrata istisnem nešto manje od pola tube Podravkinog 120-gramskog "dvostrukog koncentrata". Posoliti i posuti kuminom*.
Kuhati 45-60 minuta. Najbolje je probati, pa kad vam se čini da je gotovo, jesti.

Uz ovo odlično i savršeno idu Vindijine (Vindon) pureće debrecinke, i to one ljute. Narežem ih ukoso na komadiće velike cca 1 cm, pa ih ispečem na malo ulja u tavici. Onda sve to ubacim u zelje na paradajzu. A onda se ubijem u svemu tome.


*Ja u principu ne da ne volim, nego organski ne mogu smisliti kim. Ako ga ima po prutićima od lisnatog tijesta, nije mi teško skidati sjemenku po sjemenku. To u moja usta ne ulazi. Međutim, u zelje na paradajzu stavljam (ali stvarno umjereno) mljevenog kima, tj. kumina. Ono… na granici podnošljivosti. I to je jednina hrana u kojoj ga mogu pojesti.

alisa @ 22:12 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
AdSense
Brojač posjeta
145122
Index.hr
Nema zapisa.