Šefica kuhinje je...
Alisa
Blog
nedjelja, travanj 13, 2008

Ovaj zapečeni grah zapravo je nekakva jednostavnija, lažna, kako hoćete, inačica onoga što je u narodu poznato kao gravče na tavče. Znači, kad nemate previše vremena, a baš vam se jede grah, posegnite za ovim receptom.




Da nešto već u startu pojasnim... grah. Ja koristim nekakav talijanski bijeli iz konzervi na kojima piše 850 g. Međutim budite oprezni i pročitajte i sitna slova jerbo vjerojatno negdje piše da na tih 850 g ukupne mase, ima samo 400 ili 450 g graha. Zato treba uzeti dvije konzerve.

 SASTOJCI
2 srednje glavice luka
cca 200 g sitno narezane suhe slanine iliti špeka
koncentrat rajčice
3-4 češnja češnjaka
2 ljute papričice (Kotannyijevi su peperoncini idealni, ali ubojiti)
2-3 žlice oštrog brašna
800 g bijelog graha iz konzerve
kobasice za kuhanje (ja koristim Vindijine pureće debrecinke, predobre su)
peršin
1 paprika
sol
crvena paprika (ljuta ili slatka, prema afinitetima)
između 0,5 i 1 dl ulja


POSTUPAK
Sitno nasjeckati luk. Premda bi možda bolje bilo narezati ga na "froncle", da se... rasteže. Dakle to ovisi o ukusu. Luk popržiti na ulju u dubljoj tavi. Nakon što se luk poprži, dodati usitnjeni špek i sol. Kad se špek poprži, odmaknuti tavu s vatre i dodati žličicu-dvije crvene paprike, koncentrat rajčice (ja dvaput stisnem tubu), 3-4 sitno nasjeckana češnja češnjaka, 2 papričice (stavim ih cijele, ne lomim ih jer bi to bilo smrtonosno), oštro brašno. Eventualno možete dodati malo ulja ako vam se čini da ga je premalo. Vratiti tavu na vatru i lagano grijati (paziti da se crvena paprika ne zaprži, tj. preprži).


U sve to sada dodati grah iz konzerve. Dodati vode toliko da gotovo prekrije grah. Ako vam se čini da je stvar prerijetka, dodajte sad još malo brašna.

(Ovdje negdje upogonite pećnicu da postigne radnu temperaturu do trenutka kad će vam zatrebati.)

Kad tekućina počne kuhati, sve prebacite u posudu za pečenje (nekakav ne preduboki lim koji možete zviznuti u pećnicu; možete uzeti i kakvu vatrostalnu zdjelu). Na grah poslažite debrecinke, papriku narezanu na veće komade i sve posipajte peršinom.

Sad pleh stavite u pećnicu i pecite. Duljina pečenja ovisit će o tome imate li prastaru pećnicu koja slabo grije ili novu koja "pali sve pred sobom". Recimo da je vrijeme pečenja između pola sata i sat. Virnite povremeno u pećnicu pa procijenite. Dobar tek!

Ah da, oni koje zanima kako grah izgleda, mogu to vidjeti ovdje.


alisa @ 20:58 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
AdSense
Brojač posjeta
145122
Index.hr
Nema zapisa.