Šefica kuhinje je...
Alisa
Blog
srijeda, listopad 31, 2007

Eh sad... ovo je svečani trenutak... Stavljam  pred vas fenomenalan recept gospođe M. (koja će imati važnu ulogu i u nekim budućim receptima na ovom blogu). Rekla bih sad - vječna joj slava i hvala - ali u ove dane to bi se moglo krivo protumačiti.

Kolačići su prava bomba. I što se tiče okusa i što se tiče kalorija. Ne peku se, ali to ne znači da u njih ne treba uložiti truda i volje. Dajte sve od sebe i rezultat će vas oduševiti.

Elem... Treba vam plitki lim (protvan). Bez velikog filozofiranja, uzmite onaj koji dolazi uz pećnicu.

SASTOJCI
300 g meda (ovo je jedina stavka koja može znatnije promijeniti okus kolačića - ja obožavam DALMEDOV med od vrijeska i trudim se raditi ih s njim)
300 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
350 g kukuruznih pahuljica (iliti cornflakesa)
300 g sezama

PRIPREMA
Sjemenke sezama raširite po limu i pecite ih desetak minuta u pećnici, tek toliko da malo potamne, ne pretjerujte. Preporučujem vam da ne krećete na daljnje korake dok ovaj ne zgotovite jer vam se može dogoditi da se "zaigrate" pa da vam se sezam preprži, a to nije dobro.

Nakon što sezam izvadite iz pećnice, odložite ga negdje na stranu. Zatim u stvarno veliku zdjelu stavite kukuruzne pahuljice pa iz izdrobite "alatkom" za gnječenje krumpira. Tu sad ide onaj dio o trudu koji sam spominjala. Možete pahuljice gnječiti "ofrlje", ono...  par puta ih pritisnete i to je to... Ili si možete dati truda (nakon čega će vas definitivno boljeti ruka) i stvarno fino izmrviti taj cornflakes tako da dobijete jednoliko usitnjene pahuljice.

Nakon što se izmrvili pahuljice, dodajte im sezam i promiješajte.

Idući korak možete raditi na dva načina - ako ste "faca", radite stvar na pari (posuda + voda + posuda), a ako vam se ne da ili nemate adekvatne posude, uzmite običnu "rajnglu" pa stvar radite na slaboj vatri (ja tu koristim legendarni pleh spominjan u ranijim receptima, a ovaj put i vidljiv na fotografiji ). Znači, stavite u posudu maslac pa ga otopite, dodajte u njega natrganu čokoladu za kuhanje, sve stalno miješajte. Kad je čokolada otopljena, dodajte u nju med (izvažite ga ranije da se baš sad, kad treba miješati bez prestanka, ne biste zalijepili). Sve dobro miješajte još neko vrijeme, dok se sastojci dobro ne povežu. Uostalom - probajte, samo pazite se ne opečete. Već je sad prefino. :)

Sad ovu smjesu izlijte u posudu u kojoj čekaju pahuljice sa sezamom, i sve dobro, dobro promiješajte. Sve se mora prožeti i savršeno povezati.

Uzmite plitki lim s početka priče i u njega istresite smjesu. Dobro je, ali stvarno dobro, pritisnite na lim - to možete učini "lupkajući" smjesu žlicom (sjećate se kad ste ko klinci radili tortice u pješčaniku?), a zatim možete i valjkom preći preko nje kako biste je dodatno natisnuli u lim.

I sad najgori dio - to sve lijepo odložite u smočnicu pa neka se suši. Ne dugo, ali činit će vam se kao vječnost. Ako kolač radite navečer, ujutro ga možete rezati. Gospođa M. ga u ljetnim danima jednostavno zvizne u hladnjak kako bi što prije bio spreman za rezanje.

Uzmite najoštriji nož koji imate pa cijeli kolač izrežite na kocke. Lijepo i uredno (jer kolač mora nekako i izgledati). Ono što ne potamanite odmah, spremite u kakvu kutiju. Ja u limenu kutiju stavim papir za pečenje pa naslažem red kolačića, pa stavim još jedan papir, pa red kolačića, pa još jedan... i tako dok ima kolačića... ili kutije. Ako mi 5 kolačića ne stane u kutiju, ubacim ih u sebe (da ne propadnu, ne? ).

P.S. Na preporuku gospođe M., koja je neprikosnoveni autoritet kad se radi o sezamovim kolačićima, i ja poput nje radim dvostruku masu. Znači sve sastojke pomnožite s dva. Za one kojima šepa matematika to bi bilo: 600 g meda, 600 g čokolade, 200 g maslaca, 700 g kukuruznih pahuljica (imate u DM-u Encianove pahuljice od kile), 600 g sezama i dva do tri plitka lima. :))

Javite kako vam se sviđaju.

P.P.S. Ovaj put specijalni dodatak - ta-da-dam... - fotografije! I stariji će recepti biti uskoro fotodokumentirani, samo da ulovim malo vremena.


alisa @ 13:13 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
AdSense
Brojač posjeta
145122
Index.hr
Nema zapisa.