Šefica kuhinje je...
Alisa
Blog
utorak, prosinac 26, 2006
Premda je Božić prošao, za tjedan dana ćete opet imati priliku (i potrebu, ha,ha) raditi kolače pa vam ovaj recept možda pomogne. Ja sam kekse radila za Božić, ali iskoristit ću i Novu godinu da ih ponovno napravim (dobar izgovor zlata vrijedi).

Što se tiče sastojaka, vidjet ćete da se stalno spominju "naranča ili limun"... Ovisi o tome što vam je u trenutku izrade kolača draže. Ako ste se žaljeli naranče, uzmite naranču i prašak s aromom naranče, ako ste se žaljeli malo kiselijeg okusa, tj. limuna, uzmite limun i prašak s aromom limuna. Ja ovaj put radila kekse s limunom i čak mi se više sviđaju od onih s narančom. Morat ćete napraviti i jedne i druge kako biste ih mogli usporediti. Dobru zabavu.

SASTOJCI   
3 jaja
18 dag maslaca (ja kupujem Dukatov)
18 dag šećera
24 dag glatkog brašna (ali imajte cijelu kilu)
1/2 praška za pecivo
1 vanilin šećer
vrlo malo soli
malo praška s aromom limuna ili naranče
naranča ili limun

PRIPREMA
Narezati maslac na listiće i miješati sa šećerom i vanilin šećerom (mikserom). Dodati jedno po jedno cijelo jaje. Dodati prašak za pecivo, malo praška s aromom naranče ili limuna*, malo soli i brašno (njega umiješajte kuhačom jer mikser to vjerojatno ne bude izdržao). Zamijesite sad tijesto rukom i mijesite ga dok ne prestane biti ljepljivo. E sad... što se tiče one "kile brašna" iz sastojaka. Neće vam trabati baš cijela kila, ali će vam trebati još prilično brašna povrh one 24 deke. Stavljajte ga stvarno sve dok se tijesto ne prestane lijepiti. Kad tijesto bude "savršeno pod prstima", zamotajte ga u aluminijsku foliju i stavite ga na nekolio sati (od dva na više) u hladnjak.

Razvaljajte tijesto na debljinu od 3 mm (sigurno ćete prvo pimplati, ali nakon prvih pretankih ili predebelih keksića, spoznat ćete idealnu debljinu tijesta), izrežite kekse s modlima raznih oblika (zvijezda, srce, mjesec, "romb"...), poslažite u pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje, a zatim pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-15 minuta. Često gurajte glavu u pećnicu jer što je dulje koristite, što se kasnija tura keksa peče, to će pećnica biti zagrijanija, a keksi brže gotovi. Ukoliko ne želite jesti pougljenjene kekse, bolje da ih stalno držite na oku.

Kad se keksići ohlade, premažite ih glazurom za koju vam treba: 5-6 velikih, vrhom punih žlica (ne žličica!) štaub šećera, malo praška s aromom naranče ili limuna te žlica-dvije limunovog ili narančinog soka. To sve pomiješajte tako da se sastojci potpuno prožmu i stope u gusti "fluid" (možete ga probati, ali ne zaboravite da je ubojito sladak; dodajte još šećera ako vam se čini prerijetkim). Na stol rastegnite papir za pečenje pa po njemu poslažite kekse, a zatim ih premažite glazurom i ostavite neko vrijeme da se glazura osuši. Pazite da vam glazura ne bude prerijetka jer bude se cijedila s keksa.

*Nisam baš pobornik tih "umjetnih" sastojaka za kolače, ali u ovom receptu to prolazi. Ostatak asortimana možete (osim na policama naših trgovina) vidjeti na www.schwartau.de.
alisa @ 13:25 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
AdSense
Brojač posjeta
145122
Index.hr
Nema zapisa.