Šefica kuhinje je...
Alisa
Blog
utorak, prosinac 19, 2006
SASTOJCI
Ledov smrznuti bakalar (1 paket iliti 600 g)
40 dag krumpira (4 oveća)
maslinovo ulje
8-10 režnjeva češnjaka
1/2 vezice peršina (ili nekoliko žličica, prema afinitetima, nasjeckanog i usoljenog)
3 lovorova lista
sol i papar

PRIPREMA
Bakalar skuhati u slanoj vodi s 5 režnjeva češnjaka i lovorom. Krumpir očistiti i narezati te ga staviti kuhati u drugi lonac. Kad je bakalar kuhan (cca pol sata, ali najbolje je probati ga), očistiti ga od kostiju (s tim da ih u ovom bakalaru ima minimalno) i usitniti (vilicom ili blenderom). Nemojte još bacati vodu u kojoj ste kuhali bakalar, možda će vam trebati... (vidi 3. odlomak).

Stavite ribu u nekakvu posudu u kojoj vam je zgodno miješati. Ja koristim neku prastaru plastičnu, ali ta je najbolja (kao, uostalom, i pretpotopni aluminijski traktur koji nikad ne bum bacila - jer je i on najbolji). Krumpir treba izvaditi iz vode i zgnječiti ga vilicom pa malo-pomalo dodavati u bakalar.

Sad zgnječite preostali češnjak (ja to radim na, i opet, prastaroj sjeckalici za češnjak, koja ga tak usitni da se potpuno asimilira u taj bakalar). Za moj su ukus 3 češnja čisto dovoljna, ali možete ih staviti i više. Dakle, nakon što ste dodali češnjak, dodajte sjeckani peršin, posolite i popaprite. Sad zagrijte (može u mikrovalnoj) pol deci maslinovog ulja pa ga lagano dolijevajte u bakalar. Možda će vam ga trebati manje, a možda i više, ovisi o ukusu. Cilj je dobiti pjenastu smjesu. Dodatak: ukoliko vam se čini da je bakalar "suh", a ne biste ga dodatno htjeli opterećivati uljem, možete u njega dodati šeflju-dvije vode u kojoj se kuhala riba.

Ovaj se namaz kakti služi hladan (ak možete toliko čekati) i poslužuje se (kao predjelo, ali ne nužno) namazan na kruh. Super je narezati tost na sitne komade pa ga prepeći u tavi, a onda na njega staviti bakalar. Možete sve ukrasiti komadićima paradajza. Ovog "domaćeg" koji se može kupiti u dućanu, ha, ha.

Je l' dobar recept ili je dobar moj smisao za mjeru, ali od 3 češnjaka u bijelom bakalaru ne smrdite, ne aufštosa vam se i ostatak se dana ne osjećate teško, tromo i prebijeno.
alisa @ 23:01 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
AdSense
Brojač posjeta
145122
Index.hr
Nema zapisa.