Šefica kuhinje je...
Alisa
Blog
ponedjeljak, siječanj 22, 2007
Ja ovo ne jedem (jer volim samo "živi" luk), ali oni koji su jeli, kažu da je odlično. Znam da zvuči smiješno, ali stvarno je moguće kuhati jela koja kuhar niti ne kuša.

SASTOJCI
(za tijesto)
30 dag brašna
1 svježi kvasac
1,25 dl mlijeka
8 dag maslaca
1 žličica soli

(za nadjev)
1 kg luka
10 dag slanine (ali može i bez nje)
2,5 dl kiselnog vrhnja
4 jaja
malo soli
žličica kumina


PRIPREMA
Prosijati brašno u (dublju plastičnu) posudu, u sredini načiniti udubinu u koju se namrvi kvasac, preliti ga mlijekom i posipati s malo brašna (sve to neće, naravno, ostati samo u toj "rupi", nego vam se bude razlilo, ali nema veze, takva je stvarnost; inicijalni recept po kojem sam ja radila je za naivce, bajka - tam sve stoji savršeno, prkosi svim zakonima fizike... mo'š mislit kaj je to moguće). Pokriti i staviti 15 minuta na toplo mjesto da se digne. Dodati otopljeni maslac (otopite ga u rajglici, ali neka ne bude ne prevruć kad ga dodajete brašnu) i sol, pa sve promiješati kuhačom, a zatim preći "na ruku" i zamijesiti tijesto. Naravno, ako treba, dodat ćete još brašna (dok se tijesto ne prestane lijepiti). Pokriti i staviti na 30 minuta na toplo mjesto da se tijesto digne.

Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. Očistite luk i narežite ga na tanke kolutove (zgodno vam je na ruke staviti one "kirurške rukavice" koje možete kupiti u DM-u; ja uvijek s njima čistim povrće, meso, ribu i sl., super su i za "ručno" miješanje salate). U dubljoj tavi zagrijte ulje i popržite slaninu ili, ako radite bez nje, odmah popržite luk. Pržite ga dok ne postane proziran i "cmoljav". Često miješajte da vam slučajno ne zagori.

Razvaljajte tijesto i stavite ga u maslacem namazan veliki pleh.

Sad je negdje vrijeme da ukljčite pećnicu kako bi se zagrijala na 200°C.

U većoj zdjeli umutite jaja i dodajte im vrhnje, zatim sol, kumin i na kraju luk. Sve dobro promiješajte i istresite na tijesto (dobro je ako imate malo dulji pleh da vam nadjev ne iscuri preko rubova). Sve ostavite na toplom još petnaestak minuta, a onda pecite na srednjoj prečki 20-30 minuta, tj. dok ne ocijenite da je lepinja pečena (bockajte, njušite, probavajte).

Lepinja se jede i topla i hladna. Uz nju super ide pivica. Živjeli!
alisa @ 23:12 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
AdSense
Brojač posjeta
145122
Index.hr
Nema zapisa.