Šefica kuhinje je...
Alisa
Blog - rujan 2008
nedjelja, rujan 14, 2008
Dugo, dugo ništa, a onda dva recepta u dva dana. To je rezultat ove zimske temperature u rujnu. I danas smo jeli nešto toplo. Doduše, ne sa žlicom, ali i vilica je dostajala. Zgodan i brz recept. Neću ni spominjati da je predobar. Elem...



SASTOJCI
2 režnja češnjaka
15 dag šunke (pršuta ili tanko narezanog špeka ili razno)
trokut Vindijine gorgonzole
cca 10 dag fete (ili grabancijaša)
parmezan (cca pola vrećice)
Dukatovo vrhnje za kuhanje (za 500 g makarona trebat će vam dva vrhnja od po 200 g)
1 žumanjak
sol, papar, majčina dušica
maslinovo ulje
tjestenina (makaroni ili špageti)

PRIPREMA
Prije svega pristavite vodu za tjesteninu. Ja volim makarone, ali ni špageti nisu loši u ovom receptu. Dakle skuhajte tjesteninu prema uputama s kutije.
Narežite režnjeve češnjaka na dva ili tri dijela. U jednoj šalici pomiješajte pola decilitra vrhnja za kuhanje sa žumanjkom. Narežite fetu i gorgonzolu na kockice.
Sad možemo početi.

U malo većoj posudi (jer ćete kasnije sve morati ugurati u nju) na maslinovu ulju popržite  nasjeckane režnjeve češnjaka. Kad češnjak malo povene, izvadite ga van. Sad na ulje dodajte šunku. Nakon što se popržila, dodajte ostatak vrhnja za kuhanje, fetu, gorgonzolu i parmezan. Popaprite, smanjite temperaturu (ja tu podmetnem svoj legendarni pleh, da mi klopa ne zagori) i miješajte dok se sir ne otopi.
Kad se sir otopi, maknite posudu s vatre i umiješajte žumanjak s vrhnjem. Promiješajte i vratite na vatru. Dodajte majčinu dušicu. Sad ubacite tjesteninu (pazite samo da vam sve ne iskoči iz posude, nemojte staviti svu tjesteninu odjednom) i još malo miješajte na laganoj vatri.

Oni kojima riječi nisu dovoljne, sličice mogu pogledati ovdje.

Budite umjereni u jelu. Ja to svakako nisam kad je carbonara u igri.
alisa @ 21:25 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, rujan 13, 2008
Popustila vrućina, vrijeme je da se počne kuhati.
Uvijek sam htjela pojesti dobro prirpemljenu leću: da nije suha, da se ne ugušim. I san mi se ostvario, pronađoh odličan recept. Više puta provjeren. Uostalom, probajte. Fotodokumentacija nalazi se ovdje.



SASTOJCI
250 g leće
350 g krumpira (2 srednja)
2 kisela krastavca
1 žličica hrena
1 jabuka
sok pola limuna
1 glavica luka
ulje
sol, papar, mljevena crvena paprika
lovorov list
nekoliko kapi octa
hrenovke

POSTUPAK
Leću namočite najmanje jedan sat prije pripreme jela. U međuvremenu sitno nasjeckajte luk, krumpir narežite na kockice, krastavce izrežite na trake, jabuku na listiće. Jabuku zatim pokapajte limunovim sokom.

Na ulju popržite luk pa mu dodajte leću (zajedno s vodom u kojoj se namakala - ako je uopće ostalo štogod vode; ako nije, dolijte nekoliko šalica vode, ovisno o tome koliko gusto varivo želite), sjeckani krumpir i lovorov list. Kuhajte 15-20 minuta pa dodajte narezane krastavce i jabuke, posolite, popaprite, ubacite žličicu crvene paprike i dodajte ocat. Kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. Dodajte zatim žličicu hrena i narezane hrenovke pa kuhajte još 10-15 minuta.
alisa @ 12:22 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Arhiva
« » ruj 2008
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
AdSense
Brojač posjeta
145122
Index.hr
Nema zapisa.