Šefica kuhinje je...
Alisa
Blog - travanj 2008
nedjelja, travanj 13, 2008

Ovo je božanstven recept (uostalom, fotke sve govore).  Dobila sam ga od gđe M., što znači da sve zasluge idu njoj. Živjela jošte sto godina i širokogrudno dijelila recepte!  Ja sam jedino malo "podebljala" mjere u o dnosu na originalan recept (od te količine ispadne jedan "normalan" kolač i jedan manji koji možete napraviti ili u vatrostalnoj posudi, kao što se vidi na slici, ili u kakvom manjem plehu).



SASTOJCI
2 jajca
75 g šećera u prahu
500 g mascarponea (kupite Vindijin, odličan je i skoro duplo jeftiniji od uvoznih)
0,5 l tučenog slatkog vrhnja
cca 4 dl jake crne kave
2 žlice ruma (podebljajte ako vam paše)
1 dl prošeka (vidi komentar pod "rum")
dva paketa piškota
60 g ribane gorke čokolade
 
POSTUPAK
Istući šlag od slatkog vrhnja. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Istući žumanjke sa šećerom u glatku smjesu u koju zatim treba umiješati mascarpone. U drugoj posudi od bjelanjaka istući snijeg pa u njega umiješati kremu, a naposljetku i šlag.

Dno veće četvrtaste posude prekriti piškotima ovlaš namočenim u mješavini kave, ruma i prošeka (tekućine će jamačno uzmanjkati pa budite spremni usred procesa dopuniti posudu za tunkanje). Na piškote stavite polovicu kreme. Na to ponovno složite jedan red namočenih piškota, pa opet stavite kremu. Kolač odložite u hladnjak da "otpusti". Možete ga prekriti prozirnom folijom, što ja ne volim jer mi na njoj kasnije ostane "pola" kreme. Prije posluživanja kolač posipajate ribanom čokoladom.

Ovo je nekaj predobro. Nama nikad ne potraje dulje od dva dana. A nema nas 20 u kući.
alisa @ 22:07 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare

Ovaj zapečeni grah zapravo je nekakva jednostavnija, lažna, kako hoćete, inačica onoga što je u narodu poznato kao gravče na tavče. Znači, kad nemate previše vremena, a baš vam se jede grah, posegnite za ovim receptom.




Da nešto već u startu pojasnim... grah. Ja koristim nekakav talijanski bijeli iz konzervi na kojima piše 850 g. Međutim budite oprezni i pročitajte i sitna slova jerbo vjerojatno negdje piše da na tih 850 g ukupne mase, ima samo 400 ili 450 g graha. Zato treba uzeti dvije konzerve.

 SASTOJCI
2 srednje glavice luka
cca 200 g sitno narezane suhe slanine iliti špeka
koncentrat rajčice
3-4 češnja češnjaka
2 ljute papričice (Kotannyijevi su peperoncini idealni, ali ubojiti)
2-3 žlice oštrog brašna
800 g bijelog graha iz konzerve
kobasice za kuhanje (ja koristim Vindijine pureće debrecinke, predobre su)
peršin
1 paprika
sol
crvena paprika (ljuta ili slatka, prema afinitetima)
između 0,5 i 1 dl ulja


POSTUPAK
Sitno nasjeckati luk. Premda bi možda bolje bilo narezati ga na "froncle", da se... rasteže. Dakle to ovisi o ukusu. Luk popržiti na ulju u dubljoj tavi. Nakon što se luk poprži, dodati usitnjeni špek i sol. Kad se špek poprži, odmaknuti tavu s vatre i dodati žličicu-dvije crvene paprike, koncentrat rajčice (ja dvaput stisnem tubu), 3-4 sitno nasjeckana češnja češnjaka, 2 papričice (stavim ih cijele, ne lomim ih jer bi to bilo smrtonosno), oštro brašno. Eventualno možete dodati malo ulja ako vam se čini da ga je premalo. Vratiti tavu na vatru i lagano grijati (paziti da se crvena paprika ne zaprži, tj. preprži).


U sve to sada dodati grah iz konzerve. Dodati vode toliko da gotovo prekrije grah. Ako vam se čini da je stvar prerijetka, dodajte sad još malo brašna.

(Ovdje negdje upogonite pećnicu da postigne radnu temperaturu do trenutka kad će vam zatrebati.)

Kad tekućina počne kuhati, sve prebacite u posudu za pečenje (nekakav ne preduboki lim koji možete zviznuti u pećnicu; možete uzeti i kakvu vatrostalnu zdjelu). Na grah poslažite debrecinke, papriku narezanu na veće komade i sve posipajte peršinom.

Sad pleh stavite u pećnicu i pecite. Duljina pečenja ovisit će o tome imate li prastaru pećnicu koja slabo grije ili novu koja "pali sve pred sobom". Recimo da je vrijeme pečenja između pola sata i sat. Virnite povremeno u pećnicu pa procijenite. Dobar tek!

Ah da, oni koje zanima kako grah izgleda, mogu to vidjeti ovdje.


alisa @ 20:58 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 9, 2008

Ovaj sam recept dobila od gđe M. (s tim da bih se mogla kladiti da ga ona još nije probala – dođem joj nešto kao kušač hrane, pa dok poživim ). Recept je mrak. Ja sam, po običaju, modificirala količine (moje su u zagradi).



Ostale fotke pogledajte ovdje.


SASTOJCI
120 g ječma (ja: cca 350 g, ali 250-300 bi bilo idealno)
300 g korjenastog povrća (ja: dvije mrkve, komadić celera, tri patuljasta peršinova korijena i komadić korabice – koja garantirano, potvrdio mi moj kućni agronom, nije korjenasto povrće, ali žao mi ju je bilo baciti kad sam je već dobila u grincajgu)
30 g tikvica (ja: jedna normalna tikvica teška cca 300 g)
120 g poriluka (ja: jedan poriluk)
30 g brokule (ja: ništa brokule)
30 g crvene paprike (ja: pola zelene paprike)
češnjak
maslinovo ulje
sol, papar


POSTUPAK
Prvo stavite kuhati ječam (kao rižu: vode dvostruko više od ječma), a onda se bacite na sjeckanje povrća, kojemu nema kraja.
Kad je ječam kuhan, isperite ga tekućom vodom pa ga procijedite.
Nakon što ste se nasjeckali povrće, na maslinovom ulju popržite češnjak i poriluk. Kad poriluk povene, dodajte preostalo povrće. Posolite i popaprite. Prijajte dok i preostalo povrće ne postane podatno za klopu. Dodajte ječam, promiješajte, još malo pirjajte, i to je to.


Nisam obožavatelj slanoga, ali uz ovo jelo odlično ide umak od soje.

alisa @ 15:29 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Arhiva
« » tra 2008
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
AdSense
Brojač posjeta
145122
Index.hr
Nema zapisa.