Šefica kuhinje je...
Alisa
Blog - travanj 2007
četvrtak, travanj 26, 2007
Ovaj samo recept zapravo već bila napisala, ali kao varijantu s narančom iako originalni recept zahtijeva ananas. Voće se može mijenjati prema željama i potrebama, ali šteta je propustiti priliku da vam ukažem na genijalnost ovog kolača u ananas-varijanti. Radila sam ga opet prije desetak dana i ubila se u njemu. Svaki put uživam kao prase.

SASTOJCI

za biskvit
5 jaja (idealno je ako su domaća jer je od njih kolač žut, žut, žut...)
14 dag šećera
10 dag oštrog brašna
prašak za pecivo
vanilin šećer
(margarin za pleh)

za kremu
1/2 l mlijeka
3 žumanjka
14 dag šećera
1 vanilin šećer
2-4 žlice gustina
15 dag margarina

za ispod kreme
Konzerva ananasa u kolutovima.
za iznad kreme
1/2 l slatkog vrhnja
Kremfix

PRIPREMA
Biskvit
Istući snijeg od 5 bjelanjaka. Dodati u snijeg (uz miješanje mikserom) šećer, žumanjke, brašno s malo praška za pecivo i vanilin šećer. Pleh namazati margarinom i pobrašniti. Višak brašna istresti. U pleh uliti smjesu za biskvit. Peći 15-20 minuta.

Krema
U 1/2 litre mlijeka staviti žumanjke, šećer, vanilin šećer, 2-4 žlice gustina. Kuhati na laganom (uz neprestano miješanje!) dok se ne zgusne. Ovo je možda najdosadniji dio postupka, ali o ovoj kremu ovisi jako puno, stoga kuhaču u ruke, kavicu nadohvat ruke, zdrave noge i - miješati. Kad je krema kuhana, maknuti je s vatre. Navodno bi trebalo pričekati da se ohladi kako biste u nju umiješali margarin, ali ja za to nemam ni strpljenja ni vremena pa margarin ubacim nakon kojih 5-10 minuta.

U međuvremenu se biskvit sigurno ohladio. Prelijte ga cijelim sokom ananasa iz konzerve. Kolutove ananasa prerežite i poslažite ih po biskvitu. (Ostavite jedan kolut za ukras.)
Preko ananasa prelijte kremu koja se hladila kratko vrijeme (glavno da nije vrela). Zviznite kolač u frižider.

E sad, neka to u frigiću stoji do služenja. Ako imate kakvo "događanje", izvadite kolač neposredno prije posluživanja, istucite slatko vrhnje, premažite kolač šlagom i pospite nasjeckanim kolutom ananasa. Ako kolač radite sebi za dušu, dajte se ipak strpite (najbolje do idućeg jutra ako ste kolač pekli navečer). Naime, sve je jako "kremasto" i curilo bu vam na sve strane ukoliko ne dopustite gustinu da učini svoje. Kod mene je takva navala na kolač da zadnji put nisam nisam ni stigla do faze šlaga jerbo je kolač već prije nestao.

Sjetite me se kad natučete kile.
alisa @ 10:44 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 19, 2007
Znam da ste sigurno pomislili (ili se možda čak ponadali ) kak se nikad ne bum vratila, ali eto... život je varljiv (a neki bi rekli i da je kurva).
Tekst bi zapravo trebao biti isti kao i kod badenske lepinje s lukom jer ni čupavce ne jedem (mrzim kokos), ali ih radim jer ih vole jesti neki meni mili i dragi ljudi. Raj je moj!

SASTOJCI

za biskvit
300 g oštrog brašna
prašak za pecivo
50 g margarina
250 g šećera
2 jajeta
2 dl mlijeka

za glazuru
3,5 dl mlijeka
200 g maslaca
250 g šećera
200 g čokolade za kuhanje

za posipanje
400-500 g kokosa (kokosova brašna)

PRIPREMA
Pomiješati margarin, šećer i žumanjke (mikserom). Dodati brašno (s malo praška za pecivo) i 2 dl mlijeka (i dalje miješati mikserom). Zatim kuhačom umiješati snijeg od dva bjelanjka. Peći 15-20 minuta (ovisno o pećnici, a najbolje provjeriti - kad vam se čini da je biskvit gotov, zapiknite u njega nož - ako je čist, biskvit je pečen, ako se smjesa lijepi za njega, nastavite s pečenjem).
Kad se biskvit ohladi, narežite ga na kocke (ja volim sitnije).

Sad glazura... stavite u rajnglu mlijeko, šećer, maslac i izlomljenu čokoladu. Kuhajte (na laganoj vatri!) dok se sve ne otopi, prožme i dok ne počne kipjeti. Miješajte da vam ne zagori. Nemojte da dugo kipi, već tek toliko... (uh, što volim ovakvu preciznost ).
Neka glazura odstoji 5-10 minuta (makar ja nikad nemam strpljenja, ja bih sve odmah i sad).
Umačite kocke u glazuru pa ih valjajte u kokos.

P.S. Što se kokosa tiče, bilo bi vam dovoljno i 300 g, ali se kokos s vremenom "učokoladira", tj. "zaprlja" pa čupavci postaju tamniji. Taj kokos stvarno nije skup pa se isplati uzeti više i imati bijele čupavce.

P.P.S. Ja sebi dio ovih kolačića napravim s čokoladnim mrvicama. Dakle, sve napravim jednako do valjanja u glazuru, a nakon toga te komade stavim na papir za pečenje i pospem ih čokoladnim mrvicama. Kad se osuše, ubijem se u njima. Njama!
alisa @ 14:45 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Arhiva
« » tra 2007
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
AdSense
Brojač posjeta
145122
Index.hr
Nema zapisa.