Šefica kuhinje je...
Alisa
Blog - prosinac 2007
subota, prosinac 22, 2007
Mislila sam da ću ubaciti još koji recept prije Božića, ali pritisnule obaveze pa ništa od toga. Napravila sam kuglice od kokosa, salamu od kokosa, kolač od limuna i pikantni kruh iz Siene. Past će i tiramisu. Bit će i bakalara na bijelo, pa nešto tjestenine... Na kraju (vjerojatno) opet svega previše. U svakom slučaju, lijepo se nakuhajte i najedite. Sve najbolje.
alisa @ 20:19 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 9, 2007
Evo još jednog recepta koji sam dobila od gospođe M. (Ovo zvuči kao da je gđa M. zalegla pod ledinu i ja sam naslijedila sve njene recepte. Ali nije tako, gđa je u najboljim godinama, živa i zdrava, ter joj je dodatna životna djelatnost razmjena recepata sa mnom.) Recept je malo modificiran u odnosu na original. Zato se i zove "Riba s rajčicom". U originalu je bila "Tuna s rajčicom", a ja ga radim kao "Bakalar (i oslić) s rajčicom". Kako mi je teško jednoznačno odrediti vrstu ribe koja u ovom receptu ima glavnu ulogu, ostavljam to na volju onima koji će kuhati.

SASTOJCI
400 g tune (ovako piše u originalnom receptu, a ja kupim Ledov smrznuti bakalar, koji je pakiran u pakete po 600 g; ponekad među taj bakalar uguram i koji komad smrznutog oslića)
0,8 dl maslinovog ulja (ja to odoka jerbo sam obožavatelj maslinjaka)
400 g rajčice (ili pelata iz konzerve) – ja to radim s polpom (i to Mutti) jer je sitnija i meni draža, a treba mi konzerva i pol
4 češnja češnjaka
½ vezice peršina
1 komad stabljike celera
1 lovorov list (ja stavim 2-3)
3 žlice limunovog soka
1,5 dl bijelog vina
sol i papar


PRIPREMA
Pokušajte se na vrijeme sjetiti da morate odmrznuti ribu. Ako vam to ne uspije, nema veze, ni sa smrznutom nije loše (premda će biti malo manje saftna).


Ribu pospite solju i paprom pa je nakapajte limunovim sokom. Složite je u zdjelu (ja koristim vatrostalnu posudu dimenzija 35 x 24, oblika klasičnog protvana). Prelijte ribu polovicom maslinovog ulja, prekrijte zdjelu prozirnom folijom i na jedan sat je stavite u hladnjak. Za to vrijeme ribu nekoliko puta okrenite (da se dobro nasafta).

U međuvremenu sitno nasjeckajte češnjak i peršin (premda ja koristim i sušeni) te celer. Ako koristite "žive" rajčice, ofurite ih u vreloj vodi, ogulite im kožu  i nasjeckajte ih.

Pećnicu ugrijte na 200°C pa stavite ribu da se peče. Čim s jedne strane postane svjetlija, okrenite je i pecite s druge strane. Kad i s druge strane riba "pobijeli", izvadite posudu iz pećnice (nemojte se opeći kao ja, ha, ha). Sad ribu nakapajte s malo bijelog vina, prekrijte sjeckanom rajčicom (ili polpom), pospite češnjakom, peršinom i celerom. Dodajte lovorov list, sve prelijte preostalim maslinovim uljem i vinom. Pecite 30 do 40 minuta.

Uz ovako pripremljenu ribu poslužite kuhane žgance. Navodno uz ovo jelo pašu i kuhani krumpir ili široka tjestenina, ali ja se držim žganaca.

 

alisa @ 21:32 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Arhiva
« » pro 2007
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
AdSense
Brojač posjeta
145122
Index.hr
Nema zapisa.