Šefica kuhinje je...
Alisa
Blog - siječanj 2007
ponedjeljak, siječanj 22, 2007
Ja ovo ne jedem (jer volim samo "živi" luk), ali oni koji su jeli, kažu da je odlično. Znam da zvuči smiješno, ali stvarno je moguće kuhati jela koja kuhar niti ne kuša.

SASTOJCI
(za tijesto)
30 dag brašna
1 svježi kvasac
1,25 dl mlijeka
8 dag maslaca
1 žličica soli

(za nadjev)
1 kg luka
10 dag slanine (ali može i bez nje)
2,5 dl kiselnog vrhnja
4 jaja
malo soli
žličica kumina


PRIPREMA
Prosijati brašno u (dublju plastičnu) posudu, u sredini načiniti udubinu u koju se namrvi kvasac, preliti ga mlijekom i posipati s malo brašna (sve to neće, naravno, ostati samo u toj "rupi", nego vam se bude razlilo, ali nema veze, takva je stvarnost; inicijalni recept po kojem sam ja radila je za naivce, bajka - tam sve stoji savršeno, prkosi svim zakonima fizike... mo'š mislit kaj je to moguće). Pokriti i staviti 15 minuta na toplo mjesto da se digne. Dodati otopljeni maslac (otopite ga u rajglici, ali neka ne bude ne prevruć kad ga dodajete brašnu) i sol, pa sve promiješati kuhačom, a zatim preći "na ruku" i zamijesiti tijesto. Naravno, ako treba, dodat ćete još brašna (dok se tijesto ne prestane lijepiti). Pokriti i staviti na 30 minuta na toplo mjesto da se tijesto digne.

Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. Očistite luk i narežite ga na tanke kolutove (zgodno vam je na ruke staviti one "kirurške rukavice" koje možete kupiti u DM-u; ja uvijek s njima čistim povrće, meso, ribu i sl., super su i za "ručno" miješanje salate). U dubljoj tavi zagrijte ulje i popržite slaninu ili, ako radite bez nje, odmah popržite luk. Pržite ga dok ne postane proziran i "cmoljav". Često miješajte da vam slučajno ne zagori.

Razvaljajte tijesto i stavite ga u maslacem namazan veliki pleh.

Sad je negdje vrijeme da ukljčite pećnicu kako bi se zagrijala na 200°C.

U većoj zdjeli umutite jaja i dodajte im vrhnje, zatim sol, kumin i na kraju luk. Sve dobro promiješajte i istresite na tijesto (dobro je ako imate malo dulji pleh da vam nadjev ne iscuri preko rubova). Sve ostavite na toplom još petnaestak minuta, a onda pecite na srednjoj prečki 20-30 minuta, tj. dok ne ocijenite da je lepinja pečena (bockajte, njušite, probavajte).

Lepinja se jede i topla i hladna. Uz nju super ide pivica. Živjeli!
alisa @ 23:12 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
petak, siječanj 19, 2007
Evo me nakon dužeg vremena... Oporavljala sam se od božićnog i novogodišnjeg jedenja pa mi nije bilo ni do recepata, a kamoli do hrane.

Ja baš nisam obožavatelj juha, ali ajngemahtes obožavam. Pogotovo sam obožavala onaj koji je radil moj deda, a ovaj moj mu neobično nalikuje. Na dobrom sam putu...

SASTOJCI
3-4 mrkve
1 veći peršin (korijen, ali i lišće)
celer (otprilike koliko i peršina)
1 mala glavica luka
Vindijin paketić pilećih krila
2 filea (lijeva i desna strana prsa)

PRIPREMA
Nasjeckati (na sitno!) mrkvu, korijen peršina i celer. U lonac staviti meso i nasjeckano povrće, plus korijenovo lišće "u busenu", tj. u komadu... onako, odrezanu "kapicu" s korijena. Dodati Vegetu i lagano posoliti. Zaliti hladnom vodom skoro do vrha lonca. Nakon što zakuha, smanjiti vatru na najslabije i lagano odškrinuti lonac. Nakon sat vremena dodati očišćenu glavicu luka (u komadu). Ja je dodam kasnije da mi se ne raspadne jer to ne podnosim. Kuhati lagano jos cca 2 sata. Pred kraj kuhanja izvaditi luk. Ukuhati noklice i posipati sjeckanim peršinom. Kuhati još 10-15 minuta.

Vrijeme kuhanja podložno je korekcijama. Ja volim kad se juha kuha dulje jer pravi ajngemahtes se prirpema polako i smireno, ali vi je možete i ranije maknuti s vatre ak vam se baš žuri.  Korekcijama su podložne i količine mesa i povrća.

NOKLICE
1 jaje
malo oštrog brašna
par kapi ulja
sol

U posudi umutite jaje pa postupno dodajte brašno. Čvrsto miješajte. Smjesa bi trebala biti jako gusta i čvrsta, a ne tekuća. Dodajte doslovno 2-3 kapi ulja i malo soli. Smjesa je sad čvrsta, ali žitka. (Uh, obožavam ovakve izraze... a vi onda znajte kaj mislim, ha-ha...). Grabiti smjesu žličicom (grabite po pola žličice da ne ne budu prevelike noklice) i ubaciti je u juhu. Noklice su za prste polizat!
alisa @ 14:30 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
petak, siječanj 5, 2007
SASTOJCI
10 dag matovilca
2 pileća filea (tj. jedna desna i jedna lijeva strana pilećih prsa)
Grabancijaš (ili bilo koji drugi sir koji se naziva "feta")
maslinovo ulje
sol

PRIPREMA
Matovilac oprati i staviti u veću zdjelu. Piletinu narezati na kockice i ispržiti u woku (na običnom ulju). Kad je meso pečeno, ubaciti ga (zajedno sa "sokićem "koji je pustilo) u zdjelu s matovilcem. Promiješati. Dodati nasjeckan Grabancijaš. Malo posoliti. Zaliti maslinovim uljem. Sve dobro promiješati. I navaliti...
alisa @ 20:30 |Komentiraj | Komentari: 0
Arhiva
« » sij 2007
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
AdSense
Brojač posjeta
145122
Index.hr
Nema zapisa.