Šefica kuhinje je...
Alisa
Blog
nedjelja, svibanj 19, 2013
SASTOJCI

  • 2 normalne tikvice ili 4 male, mlade
  • 3-4 mlada luka
  • 3-4 mlade mrkve
  • peršinov list
  • maslinovo ulje
  • crvena paprika, sol, papar, Vegeta
  • cca 300 g šurlica*


 

PRIPREMA


Pristavite vodu za tjesteninu. Tikvice, mladi luk i mladu mrkvu očistite i tanko narežite. U međuvremenu će voda zakuhati, pa skuhajte tjesteninu. U dubokoj tavi (ili u woku) zagrijte ulje i dodajte tikvice. Malo ih posolite i prodinstajte. Kad lagano povenu, dodajte luk i mrkvu, dodajte vegetu, malo crvene paprike i papar, a pod kraj i peršinov list. Sve će to biti brzo gotovo, pogotovo ako radite s mladim povrćem. Tjestenina se u međuvremenu skuhala, ocijedili ste je i sad je dodajte povrću. Još nekoliko minuta sve miješajte na vatri, a onda maknite s vatre i ostavite poklopljeno da malo odstoji.
Salata po izboru – kod mene, kao i uvijek, zelena. I parmezan tko voli.



*Šurlice volim zato što su nekako najpodatnije, najbolje se stope s povrćem, ali naravno da je oblik tjestenine podložan ukusu.

alisa @ 15:06 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, travanj 27, 2013
U blender ubacim pola litre vode, 2-3 lista kelja, 2-3 lista kupusa. Onda to zmiksam. Nakon toga dodam tikvicu (neoguljenu, samo opranu i nasjeckanu), pa peršin (list). Zatim naranču, sok jednog limuna, jabuku (oguljenu) i bananu. Ak postane pregusto u nekom trenutku, dodam još vode.


Zeleni sok

alisa @ 11:12 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
SASTOJCI

  • 1 hokaido tikva (ili muškatna) cca 800 g (ja kupim i veću, oko 1200 g)
  • listovi lazanja
  • 200 g narezane gaude
  • 1 ili 2 trokuta gorgonzole
 Bešamel

  • 60 g maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 800 ml mlijeka
  • malo ribanog muškatnog oraščića
  • 1 vrećica parmezana
  • sol i papar
Lazanje

 POSTUPAK

 1. Tikvu raspolovite pa iz sredine izvadite sjemenke i niti. Narežite je na tanje ploške, ogulite i složite na namašćeni papir za pečenje. Posolite i nakapajte maslinovim uljem, zatim pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 °C, dok ne omekša (ali ne previše). Izvadite je i ohladite.

 2. Pripremite bešamel. Na otopljenom maslacu svijetlo zapržite brašno, potom stalno miješajući dolijevajte mlijeko. Umak miješajte metlicom za snijeg da se ne naprave grudice. Čim zakuha, bešamel maknite s vatre i začinite ga solju, paprom i muškatnim oraščićem. Primiješajte parmezan i ohladite. (Ja nakon dodavanja začina, a prije parmezana, ponovno sve vratim na vatru i lagano miješam uz dodavanje gustina, tek kad postane osjetno gušći, maknem bešamel s vatre i dodam mu parmezan.)

 3. Tepsiju ili vatrostalnu posudu namažite maslacem. Lazanje kratko prokuhajte u posoljenoj vodi, izvadite ih i složite na kuhinjsku krpu da se ocijede.

 4. Na dno pripremljene tepsije složite red lazanja, ovlaš ih premažite bešamelom i obložite ploškama pečene tikve. Na njih složite ploške gaude te posipajte komadićima gorgonzole. Ponovite slijed dok ne utrošite sve sastojke (2–3 reda). Lazanje pecite približno 25 minuta na 200 °C. Nakon pečenja ostavite ih da kratko miruju, potom narežite.

alisa @ 10:50 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, listopad 4, 2011
Ovo je prastari recept iz Malih tajni velikih majstora kuhinje. Možda nijansu modificiran, ali savršen. Cool

SASTOJCI

  • 15–20 dag špeka (mesnati, malo sušeni – ne panceta)
  • 25 dag jetrica (teleća ili pileća, bolje je s telećim)
  • jedna velika glavica luka ili više manjih
  • malo ulja
  • 4–5 tvrdo kuhanih jaja
  • 20 dag margarina (običan, ali može i onaj u posudici, lagani s jogurtom)
  • 3–4 lista lovora
  • papra
  • malo mažurana
  • žlica senfa
  • malo Vegete
 

PRIPREMA

Na sasvim malo ulja staviti narezani špek da se dinsta. Kada počne puštati masnoću, dodati na kolute narezan luk i dalje dinstati. Kada luk dobro svene i špek se "scvrlji" (ali ne smije požutjeti ni jedno ni drugo), dodati narezana jetrica i sav lovor te malo Vegete. Dinstati dok tekućina gotovo ne ispari, ali ne predugo jer jetrica otvrdnu ako se dugo dinstaju. Prohladiti. Nakon toga izvaditi lovor, a sve ovo dinstano te jaja koja su u međuvremenu tvrdo skuhana, sasjeckati u el. sjeckalici (prije se to radilo s flajšmašinom). Margarin malo omekšati i umiješati u sfaširanu smjesu te sve zajedno još izraditi el. štapom. Dodati mljevenog papra i malo mažurana i na kraju žlicu (ili po ukusu) senfa. Ne treba soliti jer je špek slan, a i Vegeta, odnosno treba probati pa vidjeti treba li još soli ili senfa.

 

alisa @ 23:57 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, prosinac 13, 2010

Od prošlog se tjedna na kioscima diljem Hrvatske može pronaći nov časopis namijenjen ljubiteljima kuhanja, a pogotovo ljubiteljima kuhanja prema provjerenim i "realnim" receptima, za koje vam ne trebaju tri kapi konjskog znoja, navršak noža sušenih šišmiševih krila ili ušećereni kiseli krastavci.



 

Da parafraziram Morganu - zavirite u Repete, sigurno nećete pogriješiti, ha, ha, ha... Khm... Poveznicu na Repete možete pronaći među mojim poveznicama na desnoj strani, a za lijene  to je http://repete.hr  Wink

alisa @ 17:56 |Komentiraj | Komentari: 0
Arhiva
« » lis 2016
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
AdSense
Brojač posjeta
144622
Index.hr
Nema zapisa.